הקולינריה בפורטוגל
כתבה זו נותנת הצצה קלה לעולם הקולינארי בפורטוגל ולכמה מהמאכלים האותנטיים המאפיינים את תרבות האוכל במדינה.
הקולינריה בפורטוגל כוללת סוגים שונים של בשר, עופות, דגים, פירות ים, קטניות ,אורז, ירקות, פירות, מוצרי חלב, גבינות, שמן זית, תבלינים, נקניקים שחלקם מיובשים; נקניקיות שתכופות מיוצרות באופן מסורתי; סוגים שונים של לחם ויין.
רוב רובו של הגבול המערבי של פורטוגל הוא האוקיינוס האטלנטי. כתוצאה מכך, אחד מהמרכיבים העיקריים של התפריט הפורטוגזי מבוסס על מבחר עשיר של פירות ים ודגים.
כשהגיעו מגלי הארצות הפורטוגלים למקומות החדשים באסיה, אפריקה, ודרום אמריקה הם התוודעו למגוון עשיר של תבלינים שחותמם ניכר כיום במטבח הפורטוגלי. כמו גם לירקות שלא היו מוכרים אז באירופה, לפירות טרופיים, קני סוכר, תה, קקאו וקפה.
יש מאכלים יותר אופייניים לאזור זה או אחר וההכנה עשויה להיות שונה מעט מאזור לאזור. שיטת "על הגריל" נפוצה במדינה, יחד עם זאת גם טיגון, צלייה קלייה, אידוי, בישול, ותבשילי קדירה הם חלק מסגנון הבישול המקומי.
להלן מספר מנות פופולאריות מהמטבח הפורטוגלי:
- קוֹזידוּ אַ פּוֹרטוּגֶזָה (Cozido à portuguesa) – תבשיל מסורתי, עשוי מבשר וירקות. אופן הכנתו עשוי להשתנות מאזור לאזור.
- פֵייגַ'וֹאַדַה (Feijoada) –תבשיל עשוי משעועית, בשר חזיר, בשר מעושן ואורז.
- אָרוֹס קוֹם מָרִיסקוֹס (Arroz com mariscos) – תבשיל פורטוגלי עשוי עם אורז ופירות ים.
- פרָנגוֹ פִּירִי פִּירִי (Frango piri piri) – עוף בגריל עם הרוטב החריף פִּירִי פִּירִי.
- שוֹרִיקוּ (chourico) – עשוי מבשר חזיר, שומן ,פפריקה ויין. עובר תהליך של עישון וקיים בגרסאות שונות.
- אָליירַה (Alheira) – נקניקיה מעוף, מוסווה כעשויה מבשר חזיר ונראית שכזו, אותה המציאו האנוסים, כדי להסתיר את יהדותם.
- סָרדִיניַאשׁ גֶרליַידָאשׁ (Sardinhas Grelhadas) – סרדינים שלמים על הגריל.
- דג הבקלה – בָּקַאלָאוֹ (Bacalhau) – במאות מתכונים "מככב" בפורטוגל.
בעידן התגליות כשהגיעו הפורטוגזים לחוף קנדה פגשו שם את הבקלה ו"אימצו" אותו. למרות שנחשב לדג הלאומי של המדינה, כיום מייבאים אותו לרוב מנורבגיה. - כריכים "על הדרך" – בִּיפָאנַה (Bifana) – לחמניה עם בשר חזיר או, פּרֵגוֹ (Prego) – לחמניה עם בשר בקר.
מרקים:
- קָאלדוֹ וֵרְדגֶ'ה (Caldo Verde) – עשוי מתפוחי אדמה, ירקות ירוקים, בצל ושום. יש המוסיפים נתחים קטנים מסוגי נקניקים או נקניקיות.
- קָאנגָ'ה דֶה גָלִיניָה (Canja de Galinha) – מרק עוף.
- סוֹפָּה דֶה פֵּיישִׁי (Sopa de Peixe) – מרק דגים.
- סוֹפָּה דֶה טוֹמָאצִ'י קוֹם אוֹבוֹּ שְִׁקַלפאַדוּ (Sopa de Tomate com Ovo Escalfado) – מרק עגבניות עם ביצים עלומות.
- אָסוֹרדַה אָלֶנטז'אַנָה (Açorda aAlentejan) – מרק עם לחם, כוסברה, שום, מלח, ביצה עלומה ושמן זית.
רבים מהמתוקים האופייניים בפורטוגל מבוססים על חלמון ביצים וסוכר. להלן כמה מהבולטים:
- פָּסטֶל דגִ'י נָאטַה (Pastel de Nata) – מאפה מתוק עשוי מבצק עלים וקרם ביצים.
- אוֹבוּס מוֹלֶשׁ (Ovos Moles) – קינוח מיוצר במספר צורות כמו דגים, קונכיות ועוד.
- דוֹסֶה דגִ'י אוֹבוּס (Doce de Ovos) – ממתקים ומאפים.
- פָּאוּ דגִ'י לוֹ (Pão de Ló) – עוגת ספוג בגרסאות שונות.
- בּוּלוֹ דֶה אֶַרוֹס (Bolo de arroz) -מאפה אורז.
מתוקים נוספים:
- בּוּלוּ רֶיי (Bolo Rei) – עוגה חגיגית מבצק רך, אגוזים, פירות יבשים ומסוכרים.
- סוגי פודינג שונים, אורז מתוק, קרמל, קרם ברולה, וניל קינמון, מוס שוקולד ועוד.
- באָלגְרַאב (Algrave) אשר בדרום פורטוגל יש ממתקים אופייניים לאזור עם דבש, שקדים, תאנים ומרציפן.
היין מהווה חלק נכבד מהתרבות הקולינרית המקומית. הקליקו על הקישור לכתבה על היין בפורטוגל