fbpx

אלנטז’ו

מאמר זו העוסק בחבל אלטנז’ו (Alentejo), הכפרי ברובו, עשוי לעניין יזמי נדל”ן ומשקיעים בפורטוגל אשר יש להם עניין ברכישת נכסים המחוברים לאדמה ולטבע כגון יקבים, כרמים, מטעי זיתים, הפקת שעם ועוד או נכסים המיועדים לאירוח כפרי.

אלנטז’ו הוא חבל ארץ יפה בפורטוגל ששוכן דרומית מזרחית לליסבון ומשתרע מגבול ספרד הארוך שבמזרח עד לחופי האוקיינוס האטלנטי שבמערב.  האזור גדול מאוד ומכסה כ- 30% משטח המדינה כולה. למרות גודלו הוא מיושב בדלילות ובכל השטח העצום הזה חיים כ- 7% מתושבי פורטוגל.

ארץ היין, הזיתים והשעם, זהו אחד האזורים המרתקים והמגוונים ביותר של פורטוגל. הרי גרניט במזרח, וחוף האוקיינוס האטלנטי במערב. ביניהם הטבע בתפארתו עם יערות נהדרים של אלוני שעם, גבעות עדינות, עמקים, מרחבים פתוחים וכרי דשא. קו החוף הארוך מורכב מצוקים מרשימים שעליהם הגלים מתנפצים, חופים חוליים וגם חופים בתוליים, קטנים ומבודדים. רשות שמורות הטבע מסייעת בשימור הנוף הטבעי.

חקלאות היא ענף הכלכלה העיקרי באלנטז’ו. כאמור, האזור ברובו כפרי, סכרים מווסתים את זרם המים, האדמה פוריה ויש בו חוות חקלאיות. רוב התושבים נשענים על חקלאות בעיקר על כרמי ענבים, מטעי זיתים, בקר וצאן.

מאות שנים של סכסוך ואיום מתמיד של פלישה מספרד אילצו את תושבי אלנטז’ו להגן על עצמם ולהתבצר בתוך מקום מגוריהם. על כן, כחלק מהנוף התרבותי של החבל מפוזרים ישובים מבוצרים, במיוחד במזרח סמוך לגבול עם ספרד.

באביב, השדות ירוקים והפריחה בשלל צבעים. זוהי גם עונת קילוף השעם מאלוני השעם. אזור אלנטז’ו הוא המוביל בעולם בתעשיית השעם ומייצר פקקים ליין, נעליים, ארנקים, תיקים, חגורות, כובעים ועוד.

תעשיית היין פורחת באלנטז’ו. במאות היקבים הנמצאים באזור מייצרים מגוון רחב של סוגי יין נפלאים שמהווים חלק נכבד מתוצרת היין של המדינה כולה. אלנטז’ו הוא אזור יין ידוע ומוערך וידוע בעיקר בזכות היינות האדומים שלו, שהטובים שבהם נמכרים תחת הכותרת  DOC Alentejo.

האזור גם עשיר במשאבים מינרליים, בין היתר, בשיש, גרניט ואבץ. ענף השיש הוא משמעותי בייצוא של פורטוגל.
אומנויות מקומית ומסורתית שהשתמרו במשך מאות שנים הם חלק מתרבות אלנטז’ו. המקומיים עומלים על שטיחי צמר רקומים, קרמיקה מסורתית ותחרה עדינה. כמו כן, מקהלות שירה מסורתיות הם חלק מהפולקלור של האזור.

חבל אלנטז’ו ידוע גם בכינוי “סל הלחם” היות והלחם הוא מרכיב משמעותי בתפריט המקומי. בנוסף, האוכל המשובח מתאפיין בבשר, נקניקיות למיניהן, מאכלי ים, דגים, גבינות עיזים וכבשים, שמן זית וקינוחים המורכבים מחלמון, סוכר וקינמון.

אבורה (Évora) היא הבירה האזורית של אלנטז’ו ונמצאת במרחק של 140 ק”מ מליסבון ומשך הנסיעה כשעה וחצי. עיר אוניברסיטאית היסטורית ומעניינת מאוד, בדומה לערים עתיקות אחרות כמו פורטו, ליסבון או קוימברה. באבורה יש אתרים היסטוריים מתקופות שונות ועושר ארכיטקטוני. אבורה חברה בארגון הערים העתיקות של אירופה ומרכז העיר הוכרז כאתר מורשת עולמית.

תיירים המבקרים נהנים מטיולים שלווים באווירת המקום. בנוסף לנוף הטבעי, הם מגלים תרבויות מסורתיות, עיירות וערים עתיקות, כפרים שקטים מימי הביניים, כפרי דייגים, חופי רחצה וגלישה מדהימים, כרמים, מטעי זית, שדות חיטה, עדרים של פרות וכבשים, מנזרים. כמו כן, טירות ומבצרים שהם עדות למלחמות שהיו בעבר.

לתיירים המגיעים לאלנטז’ו יש היצע של מקומות לינה כמו: בתי מלון ברמות שונות, מלונות בוטיק, ארמונות, טירות, מנזרים, חוות ואכסניות.
קיימת תחבורה ציבורית מליסבון לערים הגדולות. אם המטרה היא לטייל באזור כולו, במיוחד הכפרי, כדי להפיק את המרב מאלנטז’ו, יש צורך בהשכרת רכב.